BIG TALK No.1 | Madeleijn van den Nieuwenhuizen
News

BIG TALK No.1 | Madeleijn van den Nieuwenhuizen

HIG presenteert BIG TALK! In deze nieuwe eventserie gaat Het Industriegebouw vier keer met bekende sprekers de diepte in op het gebied van ondernemerschap. Van serious business en pittige discussies tot een speelse filmavond. Mis het niet.

In BIG TALK No. 1 neemt rechtshistoricus, mediacriticusen Zeikschrift-fenomeen Madeleijn van den Nieuwenhuizen (1991) ons speciaal voor Internationale Vrouwendag mee in het thema ondernemerschap vs. emancipatie. Hoe staat het ervoor met vrouwelijk ondernemerschap, wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en wat valt er nog te winnen?

Madeleijn werkt als Fulbright promovendus aan de City University of New York, waar ze onderzoek doet binnen rechtsgeschiedenis. Ze beheert sinds 2016 het Instagramaccount Zeikschrift (79K), waarop ze misstanden in de Nederlandse media aan de kaak stelt, zoals desinformatie en genderstereotypering. Ze werkt aan een grootschalig oral history onderzoek naar emancipatie, huwelijksrecht en handelingsonbekwaamheid in de twintigste eeuw, waarvoor ze met meer dan driehonderd 80-plussers sprak over hun levens en het thema gender.

Vorig jaar verscheen haar boek Leven en laten leven: een gedachtewisseling over abortus en zelfbeschikking. Ze reflecteert daarin op de afschaffing van de legale abortus in de Verenigde Staten, en analyseert het discours over abortusrecht in Nederland.

Madeleijn schrijft onder meer voor NRC en De Volkskrant en is regelmatig te gast bij radio- en tv programma's. De Opzij riep haar uit tot een van de tien meest invloedrijke mediavrouwen. Het Ministerie van OCW nomineerde haar voor de Joke Smit Aanmoedigingsprijs voor haar schrijven over feminisme en emancipatie.

BIG TALK No. 1
8 maart 2024
17:00 - 19:00
Het Industriegebouw | Goudsesingel 66

Tickets kosten € 16,- en koop je hier.