by Jarmusch opent een tweede vestiging in Rotterdam-West
Interviews

by Jarmusch opent een tweede vestiging in Rotterdam-West

Het populaire ontbijtrestaurant by Jarmusch opent een tweede zaak in Rotterdam. Aan het eind van de Nieuwe Binnenweg, in het ronde hoekpand waar voorheen De Olijventuin zat, kun je binnenkort Amerikaanse pannenkoeken eten en filterkoffie drinken. We spraken eigenaar Ruben Venema (35) over zijn plannen. “We gaan voor dezelfde succesformule, maar op een andere plek.”

American diner met eieren en filterkoffie
De gloednieuwe vestiging van by Jarmusch heeft straks ook het interieur van een American diner met een lange counter en de karakteristieke bordeauxrode banken. De zaak loopt rond en is zo’n 350 vierkante meter groot. Vanaf het flinke terras voor de deur kijk je uit over de Lage Erfbrug en historisch Delfshaven. Op een heldere winterdag in januari staat de zon er al goed op. “Over de hele gevel komen banken met verwarmde kussens, zodat je bijna het hele jaar door buiten kan zitten.” Op de kaart staan klassieke ontbijtgerechten, waarbij eieren en pancakes centraal staan. Niet te missen is de filterkoffie die continu wordt bijgevuld door vriendelijke bediening in donkerblauwe fifties-jurken met witte schortjes voor. Totdat je de zaak verlaat, heb je een volle kop. Ruben: “Het menu op de Nieuwe Binnenweg wordt hetzelfde als op de huidige locatie. Tachtig procent van onze gerechten staat vast op de kaart en de rest bestaat uit wisselende specials.”

Beste pancakes van Nederland
De Amerikaanse pannenkoeken worden het meest besteld door de trouwe gasten. Je krijgt ze in een stapel van drie en kunt kiezen voor allerlei toppings: van banaan tot chocolate chip of bacon. “Onze pancakes zijn dankzij chef Rohini verkozen tot De Lekkerste Pannenkoek van Nederland tijdens de Horecava 2023 (de grootste horecabeurs van Nederland, red.).” Wat eet Ruben zelf het allerliefst van die menukaart? “Ik ben gek op eieren. De ene week heb ik zin in sunny side up en de volgende scrambled met bacon.” Daar drinkt hij – hoe kan het ook anders – filterkoffie bij. “In Amerika is de koffie die steeds wordt bijgevuld niet te drinken, dat wilde ik natuurlijk anders. Dus hebben we in 2017 samen met Man Met Bril Koffie dé perfecte blend ontwikkeld, genaamd Joe.”

Het succesverhaal
Bijna zes jaar geleden opende de eerste by Jarmusch in Het Industriegebouw op de Goudsesingel. Sindsdien staat er ieder weekend een rij met hongerige gasten voor de deur. “Met onze diner vibe wisten we een gat te vullen, maar we hadden nooit durven dromen dat er ieder weekend een rij voor de deur zou staan.'' Het idee voor een all day breakfast-restaurant ontstond in De Ontbijtbar, die in 2014 en 2015 op de Kruiskade zat. Ruben werkte in de bediening. “Dat was de allereerste ontbijtzaak in Rotterdam.” Tel daar zijn Canadese achtergrond bij op en by Jarmusch was geboren. “In Canada ontbijten veel mensen buiten de deur, want op iedere hoek van de straat zit wel een breakfast diner.” Dat by Jarmusch uiteindelijk zo’n immens succes zou worden, had Ruben nooit verwacht. Toch snapt hij waarom mensen steeds terugkomen naar zijn restaurant. “Onze kwaliteit is consistent en de service is goed. Als je hier nu pancakes eet en volgende week weer, zijn ze gegarandeerd hetzelfde. Ons doel was een diner te openen die voor iedereen uitnodigend is en dat is gelukt. Je kunt hier zonder schaamte met een groep mannenvrienden komen eten en ook een tafel met allerlei verschillende dieetwensen kunnen we bedienen.”

In iedere stad een by Jarmusch
Rubens plannen zijn groter dan een tweede Rotterdamse vestiging. “Als we kunnen dubbelen, kunnen we ook franchisen.” Hiermee doelt hij op by Jarmusch-vestigingen in andere steden in Nederland. Maar eerst de renovatie van het hoekpand aan de Nieuwe Binnenweg. “Het hele pand is gestript door de vorige eigenaar, dus we moeten alles doen. We zijn in december gestart met de verbouwing en lopen op schema. De vloer wordt bijna gestort en dan kunnen we gaan opbouwen.” Je moet nog eventjes geduld hebben tot je pannenkoeken kunt eten in de nieuwe diner. “In het weekend na Koningsdag hebben we de soft opening. Dan kunnen mensen lekker bij ons komen katerontbijten. Vanaf 1 mei zijn we officieel open op de nieuwe locatie. En in de tussentijd kun je natuurlijk gewoon terecht op de Goudsesingel.”

Tekst door Anne Klapmuts voor In de Buurt Rotterdam