In gesprek met Ben en Flip
Interviews

In gesprek met Ben en Flip

Ben Luteijn en Flip Nieuwpoort vormen samen het architectenbureau NieuwpoortLuteijn. Twee jonge architecten die niet alleen samenwerken in een Rijksmonument, maar ook meetekenen aan de herontwikkeling.

Thuisbasis
”In de eerste plaats huren we hier omdat we Joost (Prins) en Tjeerd (Hendriks) kennen. We hebben voor hen de winkel van Groos in Het Schieblock ontworpen en het leek hen handig toen zij gevraagd werden voor de herontwikkeling, om twee architecten mee te laten kijken bij de verbouwingen. Zo hebben we samen met Piet Hein Eek de derde verdieping ingedeeld en huurders creatief moeten verhuizen, waaronder onszelf een aantal keer. Ons eigen kantoor verandert elk half jaar (lacht).”

Vrienden en collega's
”Wij kennen elkaar van onze studententijd. Na onze studie wilden we meteen zelf aan de slag in ons vakgebied. We zijn eigenlijk gewoon goede vrienden die kunnen samenwerken en elkaar flink de waarheid kunnen vertellen, maar achteraf ook een biertje met elkaar willen drinken. In het begin van onze carrière hielden we ons ook echt nog bezig met de bouw van onze eigen projecten, zo lieten we zelf weleens de elektra uit elkaar knallen. Alles zelf doen lukt ons nu niet meer. Gaandeweg komen er steeds meer mensen bij en moet je meer uit handen geven. We missen het af en toe nog wel om met onze handen bezig te zijn. Het is wel lekker voor je mindset om dat te doen. Maar nu zijn de opdrachten zodanig groter aan het worden, qua vierkante meters, maar ook qua tijd dat het niet meer haalbaar is.”

”De waardering voor het vakmanschap staat voor ons bovenaan. Want daar gaat het uiteindelijk om: het ambacht. Het is ook leuk om dicht op de aannemer of in dit geval Raymond (de huismeester van Het Industriegebouw) te zitten. Dat zijn toch de gasten die het bouwen. En die hebben vaak de beste, praktische oplossingen.”

Bekend van o.a Groos en het afhaalloket van Lof der Zoetheid
”We hebben de afgelopen jaren veel tijd in ons netwerk gestoken, wat zich om is gaan zetten in klanten. Je hebt like-minded mensen zoals Joost en Tjeerd waar je mee samenwerkt, maar ook makelaars vanuit het gebouw of weer andere architecten en ontwikkelaars. Het zijn eigenlijk vooral mensen die het ook leuk vinden om met ons te werken en fan zijn van ons werk. Flip werkt nu hard aan de transformatie van een kerk waar woningen in komen en ik hou me bezig met het winkelpand boven de FOKA in Kralingen. Het komt op je pad, maar daarvoor heb je ook echt wel een aantal jaren geïnvesteerd.”

Bijzonder gebouw
”Wat grappig is, mijn vaders kantoor zat vroeger in Het Groot Handelsgebouw. Dat is natuurlijk de grote broer van. Ik kwam daar veel als puber en telkens ontdek je weer overeenkomsten en verschillen tussen beide gebouwen. Er heeft onlangs iemand een kleurenonderzoek naar Het Industriegebouw gedaan. Wat daadwerkelijk de kleuren waren van de reling, de stenen en de wanden. De kleuren van de liften waren bijvoorbeeld brandweer rood. Dat gaan we misschien allemaal terugbrengen. En zo zijn er op allerlei plekken dit soort verhalen in het pand. De geschiedenis wordt weer blootgelegd, dat merk je als we bij Raymond op kantoor komen en in het archief duiken, dat is een schatkamer vol verhalen.”

Droomproject
Cliché misschien, maar wat we nu aan het doen zijn in Het Industriegebouw komt daar aardig in de buurt. We brengen het met z’n allen naar de moderne tijd. Nieuwbouw zou ook wel heel tof zijn om uit te proberen. Want nu maken we vooral oude gebouwen weer fris. Lijntjes uitzetten kan nooit kwaad, zeker niet met het huidige woningtekort. Dus als er nog woningcoöperaties goede architecten zoeken.

Beeld: Titia Hahne
Tekst: Eva Sharo