In gesprek met Kees de Boekhouder
Interviews

In gesprek met Kees de Boekhouder

‘Boekhouden’; een woord waar menig freelancer spontaan jeuk van krijgt. En toen was er Kees de Boekhouder. Tijd om deze eigentijdse belastingwizards eens te ontmoeten, en wat tips te krijgen voor een spetterend 2019.

Ver van mijn bed show
Een blik op de website van Kees en ineens lijkt die boekhouding toch zo erg nog niet. Sterker nog, een schok van vreugde en het gevoel ‘dit kan ik ook’ overvalt je geheid bij het openen van de pagina. Niet alleen het concept van een handige app in combinatie met een boekhouder die je helpt en de zaken controleert is enorm handig en geruststellend. Kees is er ook nog eens in geslaagd boekhouden leuk te maken met handige online content waar je blij van wordt.

Who's that guy
Kees bestaat echt en heet voluit Kees Monteban. Toen hij 10 jaar geleden begon met het helpen van startende ondernemers met hun administratie, werd hij in de creatieve kringen van Amsterdam Kees de Boekhouder genoemd. De naam is gebleven en Kees gelukkig ook.

Tussen de ondernemers
Sinds 1 juli 2018 heeft Kees de Boekhouder ook een vestiging in Rotterdam, en wel in Het Industriegebouw. “Het idee om tussen andere ondernemers kantoor te houden voelde goed. Zo hadden we in Amsterdam ook ons eerste kantoor in een creatief verzamelgebouw. Het is een goede manier om ondernemers en hun manier van werken te leren kennen. Daarnaast vonden we HIG een mooi pand met een sympathieke, toegankelijke uitstraling.”

Bijzondere Boekhouders
Boekhouden wordt leuk met Kees de Boekhouder, dat straalt de hele organisatie –van online content tot de vintage bedrijfsauto’s– in ieder geval uit. Werkt er dan ook een bijzonder slag boekhouders bij Kees? “Ja we stellen toch wel hele specifieke eisen aan onze boekhouders. Belangrijk vinden we dat ze niet alleen goed zijn met cijfers, maar dit ook goed over kunnen brengen aan creatieve breinen, die misschien wat minder geordend zijn. Ze moeten het leuk vinden om droge stof wat toegankelijker te maken.” Volgens Kees is het niet makkelijk om mensen te vinden die een financiële achtergrond hebben, maar ook grote affiniteit en interesse hebben in de creatieve sector. “Maar ze zijn er wel! En dat zijn de mensen met wie we werken.”

Watch and learn
Als klant bij Kees boek je zelf je bonnen in via een handige app, en kun je rekenen op support en controle van je persoonlijke boekhouder. Volgens Kees zit er door deze aanpak ook ontwikkeling in de skills van de klanten zelf. “Wanneer je ondernemers op een toegankelijke, overzichtelijke manier structuur geeft, dus d.m.v. het online systeem, deadlines en hulp van de boekhouder, zie je dat mensen vertrouwd raken met hun administratie. Op het moment dat je het ziet als de basis van je onderneming ipv iets engs waar je niet aan wilt denken, dan wordt het ook leuker om mee bezig te zijn. Mensen worden er ook zeker beter in, omdat ze ervoor open staan er meer van te willen weten.”

Een goed begin
Gelukkig heeft Kees ook tips voor onze community, om elk jaar boekhoud technisch goed te beginnen:“Het begin van het jaar is een goed moment om jezelf opnieuw uit te vinden als administratie guru. Je zou kunnen denken aan een zakelijke bankrekening voor meer overzicht of een scan app om je bonnen te bewaren. Een cash flow beginnen met verwachte inkomsten en uitgaven is ook altijd echt een aanrader voor wat meer rust in je hoofd en overzicht.”

Fotografie door Daleen Bloemers