Eervolle vermelding Rotterdam Architectuurprijs
News

Eervolle vermelding Rotterdam Architectuurprijs

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis werden op 20 december 2017 de juryprijs en de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt.

De vakjury heeft zich gebogen over de longlist van 44 inzendingen en daaruit selecteerde zij een shortlist van 10 projecten. De jury wees uit de shortlist een winnaar aan en twee eervolle vermeldingen. De winnaar van de publieksprijs is de Erasmus Universiteit Rotterdam en de winnaar van de vakjury prijs CPO Hoodrift, een nieuwe rij woningen in een negentiende-eeuwse buurt in Rotterdam West. Het Industriegebouw kreeg van de jury een eervolle vermelding over de transformatie van het afgelopen jaar.

''De jury is onder de indruk van de transformatie van Het Industriegebouw. Met aandacht en echt inzicht in de kwaliteiten van de originele bouw zijn de kenmerkende ruimtelijkheid en materialisering weer teruggebracht. De winkelruimtes in de plint beschikken weer over open insteekverdiepingen en in de vensterpartijen op de verdiepingen is het draadglas in de onderste ramen weer teruggebracht, om maar enkele zaken te noemen. De kwaliteit schuilt voor een groot deel in het consequent opruimen, latere toevoegingen zoals systeemplafonds en tapijttegels verwijderen, en repareren. De jury benadrukt daarbij het belang van het idee waarmee de transformatie van een gebouw in gang wordt gezet. De kracht is hier gelegen in de combinatie van enerzijds de architectuur en anderzijds de community die hier zijn intrek neemt, met warenhuis Groos, architectenbureau MVRDV en café by Jarmusch als enkele van de smaakmakers. De jury ziet dit als een filmscript dat wordt uitgerold in het gebouw. Het Industriegebouw completeert het aanbod in het hedendaagse Rotterdam en maakt daarbij gebruik van in zekere zin bewezen concepten. Dit doet het gebouw voorbeelding.'' aldus de vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs.