Het koffiehotel van Man met Bril Koffie - In gesprek met Paul Sharo
News

Het koffiehotel van Man met Bril Koffie - In gesprek met Paul Sharo

Onze vaste cafeïne-dealer Man met Bril Koffie gaat ’s werelds allereerste Koffiehotel beginnen in Crooswijk. En om dat voor elkaar te krijgen loopt er een crowdfund-actie waar iedereen aan kan deelnemen, want doneren kan al vanaf € 5,- en er is altijd een tegenprestatie. We vroegen eigenaar Paul Sharo naar zijn plannen en waarom het volgens hem een goed idee is om hierin te investeren.

Paul, jij en Het Industriegebouw lijken zo’n beetje onafscheidelijk met elkaar verbonden. Vertel, wat is jouw connectie met deze plek en hoe ben jij de hofleverancier van onze koffie geworden?
“Ja, nou je het zegt, dat begint wel op te vallen hè? Nou…de meest bijzondere binding met Het Industriegebouw is natuurlijk dat mijn zusje Eva Sharo er een van de Ladies of the House is. Los daarvan is mijn bedrijf, Man met Bril Koffie, zo’n beetje hier geboren. Ik huurde er antikraak, nog voordat het Het Industriegebouw werd zoals we het nu kennen. Net toen ik er serieus iets van wilde maken, stopte Vestia met het afsluiten van vaste huurcontracten, omdat er een koper aan de horizon verscheen. Daardoor viel ik precies tussen wal en schip, want later bleken de kopers Luuk en Esther te zijn en binnen hun concept had Man met Bril Koffie hier perfect gepast. Maar op dat moment zal ik al dik in de Hofbogen aan de Vijverhofstraat. Al snel bleek die ruimte continue te klein voor alle activiteiten die we naast elkaar uitvoerden (koffiebranden, distribueren, een bar zijn en kantoor houden en elke keer was mijn kantoor de ruimte die sneuvelde, dus toen heb ik besloten om die extern te gaan huren en daarmee een comeback te maken bij HIG. Tegen die tijd leverden we al aan vier horecazaken (funfact, zowel bij Héroine, als bij Alfredo’s Taqueria, Old Scuola en, uiteraard, by Jarmusch drink je Man met Bril-koffie), dus dat was wel een leuke samenloop van omstandigheden. Geinig ook om een kantoor te huren in een bedrijfsverzamelgebouw waar je eigen koffie elke dag vers wordt aangevuld in de keukens.''

In de tussentijd ging je van één boog naar twee, drie en uiteindelijk vier, maar net nu je bijna heel de spoorlijn hebt overgenomen, ga je verhuizen naar Crooswijk. Waarom?
“Man met Bril Koffie is begonnen als een leuk project dat een compleet uit de hand is gelopen. Acht jaar geleden gingen we open in de Hofbogen met een kleine branderij en letterlijk 12 zitplaatsen. Het was de eerste keer dat we zelf gingen branden én schenken en we hadden geen idee waar dat toe zou leiden. Verrassing: vanaf moment één hadden we te weinig ruimte! Iemand heeft me ooit geleerd dat je altijd maar een kans krijgt om je buurman uit te kopen, dus toen de naastgelegen boog vrijkwam hebben we dat meteen gedaan. Het geluk bleek met ons, want die kans kwam niet één, maar drie keer voorbij en telkens hebben we ‘m gegrepen. Gaaf natuurlijk, maar je zit daardoor wel in een permanente verbouwing. Telkens breid je een beetje uit, maar de laatste 2,5 jaar voelde het alsof de tijd rijp was om een grotere stap te zetten. Mede-horecaondernemer Ron Sterk wees me op een project in Crooswijk, waarbij een heel blok wordt gestript, gerenoveerd en er plaats wordt gemaakt voor een combi aan woningen en unieke lokale horeca. Perfect; niet te ver van ons huidige hoofdkantoor en met veel mogelijkheden.”

Ja, dat blijkt, want je gaat er niet alleen naartoe verhuizen met de branderij en bar, maar ook nog eens een hotel-restaurant beginnen; van een koffielabel, naar een bar, naar een hotel. Hoe kwam je daar nou bij?
Dat komt doordat onze klandizie in de loop der tijd best wel veranderd, of, beter gezegd, uitgebreid is. We begonnen natuurlijk als dat leuke lokale branderij met bijbehorende bar. Dat was een sympathiek verhaal, dus we kregen best wel wat media-aandacht en zo begon het balletje te rollen. Op een gegeven moment merkten we dat we in steeds meer buitenlandse blogs en reisgidsen genoemd werden. In het weekend kwamen er cityhoppers langs om hun dag in Rotterdam te starten met een ontbijtje en een kop koffie van een lokaal label. Zo werden we eigenlijk een soort toeristische trekpleister, of, mooier gezegd: een destination. Omdat we die mensen dus eigenlijk al trokken kwam ik op het idee van een hotel en residency-programma voor branders en baristas. Nou kreeg ik in eerste instantie te horen dat ik op de locatie in Croowsijk geen hotel mocht beginnen, dus dat werd een getouwtrek, want dat was juist wat ik wel wilde. Toen we eenmaal met de gemeente om de tafel zaten, bleek dat mijn idee eigenlijk één-op-één aansloot bij het nieuwe hotelbeleid van Rotterdam (lees: er komen alleen nog grote ketenhotels in het centrum, maar in de buurten daaromheen wil de gemeente plaats maken voor unieke en kleinschalige hotels die een heel eigen beleving bieden). En zo is het Man met Bril koffiehotel geboren.''

En waarom is het sowieso een goed idee om te investeren in dit Man met Bril-koffiehotel?Voor je leesgemak hebben we Paul z’n antwoorden opgesomd in een handig lijstje.
1. Kom je nu graag bij het Man met Bril Koffie Hoofdkantoor in de Vijverhofstraat? Dan is het antwoord simpel, want met een donatie aan het koffiehotel investeer je ook meteen in je eigen geluk. De huidige koffiebar verhuist namelijk mee en zal in Crooswijk in een splinternieuw jasje openen en op de Vijverhofstraat ophouden met bestaan.
2. Daarnaast maak je uit van een community die samen aan placemaking doet. Rotterdammers onder elkaar, samen bouwen we aan een steeds toffer wordende stad.
3. Daar komt bij dat een donatie geen lege gift is, maar een ‘lening’, je krijgt je geld terug in vijf jaar en mét rente. Er zijn heel veel leuke extra’s! Iedere donateur, groot of klein, krijgt een vermelding op onze Founders Wall en altijd het eerste kopje koffie gratis als je de bar binnenkomt.
Vanaf € 666,- word je met twee personen uitgenodigd voor de pré-openingsbrunch en voor € 1122 voor het pré-openingsdiner. Voor €2400,- mag je 24 uur gebruik maken van alle services van het hotel en voor meer dan dat krijg je onze eeuwige liefde!
4. Ten slotte doen we – in overleg - ook aan op maat gemaakte tegenprestaties, dus mocht je met je kantoorteam een koffieworkshop willen organiseren of gebruik willen maken van een eventspace in ruil voor een donatie, dan kun je contact met Man met Bril Koffie opnemen en dan gaan we dat regelen!

Draag je Man met Bril Koffie een warm hart toe? Dan kun je tot en met 5 december 2022 hier doneren. De teller staat momenteel op 55% van het streefbedrag (€ 500.000), dus alle gulle gaven zijn nog welkom!

Fotografie door Joep Photo