IKEA en Sabine Marcelis brengen licht op natuurlijke wijze tot leven in VARMBLIXT collectie
News

IKEA en Sabine Marcelis brengen licht op natuurlijke wijze tot leven in VARMBLIXT collectie

IKEA en de Rotterdamse designer Sabine Marcelis hebben hun krachten gebundeld en presenteren de nieuwe limited VARMBLIXT collectie. In deze collectie wordt de functie van licht in huis op onverwachte manier verkend in de vorm van schaduwspellen en lichtreflecties. Marcelis ontwierp voor deze collectie zowel verlichting als glaswerk en vloerkleden, waarbij de opvallende vormen en warme kleuren - VARMBLIXT betekent ‘warme bliksem’ in het Zweeds - kenmerkend zijn. Een voorproefje van de collectie werd afgelopen zomer gepresenteerd tijdens de Milan Design Week. VARMBLIXT is vanaf februari verkrijgbaar. De verlichting wordt toegevoegd aan het IKEA assortiment, de overige producten zijn limited.

Sculpturale verlichting
Met VARMBLIXT laat Marcelis op een vernieuwende manier zien hoe licht van invloed is op de sfeer en het gevoel in huis. De grote hanglamp met gebogen buizen van mat, wit glas vraagt als echte blikvanger de aandacht in de ruimte. De oranje lamp in donutvorm geeft warm licht en is elegant aan de muur, als tafellamp of in een open kast. De ronde metalen wandlamp die van de muur afbuigt, creëert een interessant schaduweffect op de muur. Hang de speelse, bordeauxrode buizen aan de muur voor bijzondere sfeerverlichting – het licht lijkt uit de buizen op de wand te vloeien. Voor alle lampen in de collectie geldt dat ook wanneer ze uitstaan, het prachtige sculpturale objecten zijn die elke ruimte karakter geven.

Meer dan glas
Marcelis werkt graag met glas en dat is te zien in deze collectie. De lichtinval door het glaswerk was het uitgangspunt in de ontwerpen. De strakke drinkglazen van helder glas vragen om kleurrijke drankjes. Hapjes serveer je op de serveerschalen met deksel in mintgroen of oranje, die lijken te stralen in het zonlicht. De schalen hebben een donutvorm die vaker terugkomt in het werk van Marcelis. De cilindervormige vaas heeft een witte bol op de bodem. Niet alleen speelt het design zo met schaduw en licht, de bol houdt ook de bloemen op hun plaats.

Uitgesproken design
De twee tapijten in de collectie zijn geïnspireerd op de kleuren van de zonsondergang en gemaakt van 100 procent handgeweven wol. Het grote tapijt loopt subtiel over van dieporanje naar ambergeel, terwijl het kleinere tapijt een mooie overgang heeft van diepgeel naar lichtgeel. De ontwerpen geven de indruk dat er twee tapijten over elkaar heen gedrapeerd zijn, wat de illusie wekt van diepte. De minimalistische bijzettafels in donkerrood en mintgroen steken mooi af tegen de tapijten en creëren opvallende kleurencombinaties.

Sabine Marcelis
Sabine Marcelis (1985) werd geboren in Nederland en groeide op in Nieuw-Zeeland. Ze studeerde industrieel ontwerpen aan de Victoria University in Wellington en vervolgde haar studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze in 2011 afstudeerde. Na haar studie is ze in Nederland gebleven en opende ze ‘Studio Sabine Marcelis’ in Rotterdam. Het is niet de eerste keer dat Marcelis samenwerkt met IKEA: ze ontwierp voor de IKEA Art Event 2021 collectie een grote wandlamp, die kunst en functioneel design combineerde.

Sabine Marcelis in Het Industriegebouw
Dat haar manier van werken niet aan schaal, noch aan hokjes gebonden is, moge duidelijk zijn voor wie de Gradient Glass Wall van Sabine Marcelis in Het Industriegebouw aanschouwt: het glaswerk houdt het midden tussen kunst en design en neemt de volledige pui van het trappenhuis in beslag. Marcelis probeert met haar installaties een zintuigelijke ervaring uit te lokken en de beleving van een ruimte te veranderen. Neem plaats in een van haar kenmerkende donut-seats en merk zelf hoe het werk telkens anders oogt onder invloed van de zonnestand.