Joost vertrekt, bedankt Joost!
Interviews

Joost vertrekt, bedankt Joost!

Onze managing director Joost Prins verlaat per 1 januari 2020 Het Industriegebouw en start een nieuw bedrijf in de stadsontwikkeling en vastgoed programmering.

Het is bijna vijf jaar geleden dat Joost zijn mouwen opstroopte en aan de slag ging om van Het Industriegebouw weer een icoon te maken van de Rotterdamse wederopbouw. Helaas nemen wij afscheid van Joost, maar gelukkig niet helemaal.

Hoe ben je bij Het Industriegebouw terecht gekomen?
Zeven jaar geleden begon ik met Tjeerd Hendriks een winkel en platform voor Rotterdamse designers en kunstenaars: Groos. Het werd, enigszins tot onze eigen verbazing, een groot succes. We zaten middenin de economische crisis in het Schieblock, maar Rotterdam begon in die periode echt booming te worden. Zo’n vierenhalf jaar geleden, belde Luuk Schotsman ons op met de boodschap dat hij Het Industriegebouw had aangekocht en of we eens wilden komen praten. Het gebouw stond leeg en ze wilden er iets moois van maken. De vraag was of wij onze winkel er niet wilde vestigen? “Nou dat is leuk, maar we gaan eerst je pand ontwikkelen”, antwoordden we bijdehand als we waren. “Is goed, schrijf maar een plan.”, was de respons van de nieuwe eigenaren. Niet geremd door enige kennis van vastgoedontwikkeling schreven we het plan om van HIG een nieuwe hotspot te maken die symbool zou staan voor het nieuwe Rotterdam. HIG moest een levendige community worden met een divers ecosysteem van vooruitstrevende ondernemers met toffe horeca en retail op streetlevel. We hadden uiteraard goed opgelet bij de ontwikkeling van het Schieblock tot creatieve broedplaats en met Groos hadden we inmiddels een netwerk opgebouwd in de creative sector. Zo gingen we from scratch aan de slag met de herontwikkelingen van HIG.

Omschrijf de ontwikkeling van begin tot nu
In de eerste periode hielden we ons vooral bezig met het scherp krijgen van het concept van HIG. Enerzijds moet HIG een identiteit krijgen, er moest een merk gebouwd worden en tegelijkertijd moest er vérbouwd worden. We wilden het rijksmonument immers weer in oude luister herstellen. Het werd een organisch proces waarin we stap voor stap, kantoor voor kantoor en verdieping voor verdieping hebben verbouwd. Op deze manier konden nieuwe huurders direct hun intrede nemen in het gebouw. We waren dus opeens vastgoedontwikkelaar, makelaar, projectmanager, verhuurder, community manager én facilitair manager ineen! Dat was wel aanpoten, maar stiekem waren we gewoon kinderen in een snoepwinkel. Carte blanche in een leegstaand rijksmonument van 23.000 m2 in hartje Rotterdam. Wie kan dat nou zeggen? We hadden ons eigen fort en trokken alles en iedereen naar binnen die we vet vonden.

Wat was voor jou een hoogtepunt bij HIG?
Het mooiste vond ik als er huurders naar je toekwamen en begonnen te vertellen over wat voor vette partnerships ze waren aangegaan met andere HIG community members. Dit was voor mij de bevestiging dat onze aanpak werkte: het zorgvuldig programmeren en cureren van de juiste partijen op basis van kwaliteit en diversiteit. Hierdoor ontstond er geen monocultuur, maar een hypercultuur. Oftewel een vruchtbaar en uitgebalanceerd ecosysteem met toegevoegde waarde voor de stad en omgeving. Verder ben ik trots op de horecaprogrammering van Het Industriegebouw. Toen we begonnen zat er niets in de plint en nu vind je hier een aantal van de coolste horecazaken van de stad. By Jarmusch was voor ons een persoonlijk hoogtepunt. We vonden een goede koffiezaak met dito ontbijt en topservice een must in het gebouw, maar we konden toentertijd geen ondernemers vinden die dit wilden bewerkstelligen. We hadden best scherp voor ogen wat we precies wilden, dus zat er niets anders op dan het zelf doen. Het breakfast-diner concept werd werkelijkheid, en het tofste vind ik dat we dit met elkaar hebben gedaan. Tot slot is Restaurant Héroine toch wel the hottest restaurant in town: een bijzondere kers op de taart van ons horecaprogramma! Welke gebeurtenis de meeste indruk op me heeft gemaakt? Tweede worden in de strijd om de Rotterdamse Architectuurprijs. Wat een onzin!

Waarom verlaat je Het Industriegebouw?
Ik heb ruim vier jaar met ziel en zaligheid gebouwd aan iets moois. Uiteindelijk word je dan tegen wil en dank Managing Director. Het was nodig op dat moment, maar ik ben bouwer en ondernemer, geen manager. Ik heb mijn impact hier gemaakt en daar ben ik onwijs trots op. Mijn werk zit er echter op. Het is nu tijd voor de volgende generatie om HIG verder te ontwikkelen. Het Industriegebouw is nooit af en zal altijd doorgroeien. De community leeft op dit moment als nooit tevoren en zal alleen maar sterker worden in de toekomst. Ik heb mijn ding gedaan en het is voor mij hoog tijd om me verder te gaan bemoeien met nieuwe projecten die deze stad op lange termijn nog aantrekkelijker maken. Ik start per 1 januari een nieuw bedrijf in stadsontwikkeling en vastgoedprogrammering. Samen met twee nieuwe partners begin ik aan nieuwe mooie projecten. Eigenlijk ga ik niets anders doen dan wat ik in de afgelopen jaren heb gedaan, alleen dan in een nieuwe setting. Mijn passie is en blijft om iets moois te maken van onze stad. Het heeft lang geduurd voor Rotterdam weer een beetje levendig werd, en het zou toch geweldig zijn als mensen over 10 of 20 jaar nog steeds weglopen met deze prachtige stad.

Wat zul je missen aan Het Industriegebouw?
Mijn collega’s, maar die zijn gelukkig nooit ver weg. Ik ga namelijk gewoon een kantoor huren in HIG met mijn nieuwe bedrijf. Verder sport ik zo vaak als ik kan bij Wildhearts, direct naast het gebouw.

Last thoughts?
Rotterdam is in ontwikkeling en dat is goed, maar het brengt ook de nodige gevaren met zich mee in de vastgoedsfeer. Om een lang verhaal kort te maken: als we niet opletten geven we de stad weg aan de hoogste bieder en krijgen we een monocultuur, zoals in sommige andere steden. Laten we het dak repareren nu het nog droog is. Laten we vastgoed zien als middel voor stads-en gebiedsontwikkeling en niet als beleggingstool. Lange termijn waarde creatie vóór winstmaximalisatie. Als je vastgoedontwikkeling combineert met maatschappelijk engagement en lokale creativiteit, zoals in HIG, dan ben je duurzaam bezig. Samen pionieren. Samen maken we de stad!

Tekst door Today's Specials

Fotografie door Gaby van Jongenelen