Kerst-Boom-Stal van kunstenaars Guido Geelen en Piet Hein Eek
News

Kerst-Boom-Stal van kunstenaars Guido Geelen en Piet Hein Eek

Elk jaar proberen wij tijdens de feestdagen onze huurders en bezoekers te verrassen met een niet traditionele kerstboom. Vorige jaar verwarmde de 'Digital Bonfire' van kunstenaar Maarten Baas onze centrale hal en dit jaar hebben wij de eer om de monumentale Kerst-Boom-Stal van beeldend kunstenaar Guido Geelen en meubelontwerper Piet Hein Eek tentoon te stellen.

Zoals de titel van het werk suggereert, heeft het duo er voor gekozen om kerstboom en kerststal samen te smeden tot een beeld: twintig glas geblazen stalfiguren hangen aan de takken van een stalen boom tussen echte brandende kaarsen.

De figuren en boom worden ondersteboven opgesteld en de uitschuifbare boom heeft een hoogte van 2,6 meter, de figuren hangen aan de takken met hun hoofd naar beneden. Ook in dit opzicht onderscheidt het werk zich van de klassieke boom en stal. Anderzijds zijn de figuren ontleend aan een traditionele, middelgrote kerstgroep, die door de kunstenaar naar glas is omgezet en bewerkt. De binnenzijde van de beelden is van een zilverlaagje voorzien, een verwijzing naar het, uit de volkskunst bekende 'armeluiszilver'.

De Kerst-Boom-Stal is van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 -17.00 uur te bewonderen in de centrale hal van Het industriegebouw tot 1 februari 2022. De Kerst-Boom-Stal is onderdeel van de wisseltentoonstelling van HIM: Het Industriegebouw Museum.

Tekst via Guido Geelen

Fotografie door Sophia van den Hoek