De herfst komt eraan, dat neigt naar knapperende haardvuurtjes met een glaasje rood. Maar voordat je je zoveelste fles Mooi Kaap open rekt, is het best eens interessant om te lezen wat de wijnwereld nog meer allemaal te bieden heeft. We trapten deze reeks af met de overpeinzingen van Rutger van de Pol en gingen in de tweede editie in gesprek met Anna de Volder, sommelier bij Restaurant Héroine en specialist bij wijnwinkel Odile Hemmen. Daarna vertelde ondernemer Merel Belenkamp wat voor verschuivingen zij allemaal waarneemt in wijnland. Deze keer neemt professioneel proever Serge Game van Studio Beige ons mee in zijn belevingen.
"Allereerst", zegt Serge, "ben ik geen wijnkenner. Professionele proever komt meer in de buurt, maar neigt toch nog steeds te veel naar de aanwezigheid van parate encyclopedische oenologische kennis. Liever noem ik mezelf daarom een liefhebber; een kritisch drinker met als basisreferentie mijn eigen neus en smaakpapillen. Die kunnen worden behaagd, verrast, geïrriteerd of verveeld.
De eerste drie kan ik waarderen, maar voor de laatste heb ik geen geduld. Sterker: niets is zo erg als een wijn die geen spanning heeft. Zo’n sloot overwerkt sap dat doodgemoedereerd in je glas hangt en waarvan je weet dat het nooit van z'n kont gaat komen. Bij mij dringt zich dan de vergelijking met film op. Wanneer je meer dan 2 uur nodig hebt om je verhaal uiteen te zetten is dat waarschijnlijk omdat je sowieso lang van stuk bent, maar vaker nog omdat er iets verbloemd moet worden. En meestal is dat een slecht script.
Nee dan liever een wijn die zich hink-stap-springend een weg naar neus, mond en hart baant, her en der kleine aanwijzingen naar de aard van zijn karakter achterlatend. Je kunt het dan niet laten bij één slok, niet omdat je nou zo’n dorst hebt maar omdat er een begin is gemaakt met de reis en je nieuwsgierig bent naar de rest van het landschap. De wijnmaker heeft zeer waarschijnlijk veel moeite moeten doen om een resultaat te verkrijgen dat zich zo wuft, bijna frivool over je palet verplaatst. Zoals dansers hard moeten werken om de uitvoering van een complexe choreografie moeiteloos te laten lijken."
Voor de toekomst van wijn heeft Serge een advies: "Kies eens wat vaker voor het avontuur als het om wijn gaat. Ga voor die fles waarvan jouw slijter of wijnhandelaar zegt: oei, dat is wel heel erg anders dan wat je doorgaans hebt hoor. Die 'oei' is de verrassing die lonkt. Toegegeven, je moet ervoor in de stemming zijn, want hij kan ook uitmonden in irritatie en misschien nog wel groter leed.
Toch is het juist die irritatie die het begin kan zijn van een nieuwe ontdekking. Wanneer je niet meteen de fles leegkiept in de gootsteen maar alle receptoren opengooit, vooropgezette ideeën aan de kant zet en denkt: mmm... interessant. Misschien wordt je zo wel deelgenoot gemaakt van een goed bewaard geheim."
Bij zijn advies horen ook wat tips. Onderstaande (en nog veel meer andere) wijnen deden het voor hem de afgelopen tijd. "En als je moe bent geworden van al dat proeven:", zegt Serge, " neem dan een koud biertje, dat is de ideale palate cleanser."
- De Sol A Sol Natural van Esencia Rural
- Jaqué! van La Natural
- Still The Same van Yoann Romagne
- Perséphone En Peril van Daniel Sage