Harry Markusse
Stories

Harry Markusse

Harry Markusse (Voorburg, 1990) is now a successful artist working from his studio in Amsterdam and represented in important collections, such as those of the AkzoNobel Art Foundation and Museum Voorlinden. Yet it remains a fun fact that he earned his first 'painting tracks' as a young graffiti artist in the Maasstad, where he grew up.


Harry Markusse (Voorburg, 1990) is tegenwoordig als succesvol kunstenaar werkzaam vanuit zijn atelier in Amsterdam en vertegenwoordigd in belangrijke verzamelingen, zoals die van de AkzoNobel Art Foundation en Museum Voorlinden. Toch blijft het een leuke funfact dat hij zijn eerste ‘schildersporen’ verdiende als jonge graffiti-artiest in de Maasstad, waar hij opgroeide.

De jonge schilder laat zich nog altijd graag inspireren door het repetitieve en wiskundige karakter van ritmes, reeksen en cadansen, zoals je die ook vaak tegenkomt bij graffiti-tags. Zijn vormentaal oogt weliswaar strak en beheerst, maar zijn composities ontstaan spontaan, zijn dynamisch en suggereren een oneindige beweging; alsof het momentopnames zijn van iets dat buiten het kader eindeloos door zou kunnen gaan. Op die manier weet hij te spelen met het aloude trompe-l’oeil effect van perspectief en een dieptewerking op een platte ondergrond.

Speciaal voor HIM maakte Markusse de drie markante wandschilderingen Green Lines, Orange Ribbon en Purple Structures. Als kijker zul je vanaf een afstandje vooral strakke lijnen ontwaren, maar wie dichterbij komt ontdekt ook sporen van het karakter van de kunstenaar. Kwaststreken, kleine imperfecties, oneffenheden en soms zelfs vingerafdrukken. Markusse beschouwd deze details als zijn persoonlijke handschrift.

Kijk voor meer informatie over de kunstenaar op zijn website.