Iwan Smit
Stories

Iwan Smit

Love it or hate it; For many, there is little in between when it comes to the outspoken sculptural works of artist Iwan Smit (Rotterdam, 1989). The young Rotterdammer studied illustration and fine art at the Willem de Kooning Academy in his city but soon discovered that the three-dimensionality he wanted to express in his paintings became much better in spatial objects.


Love it or hate it
; er zit voor velen weinig tussenin als het om de uitgesproken sculpturale werken van kunstenaar Iwan Smit (Rotterdam, 1989) gaat. De jonge Rotterdammer studeerde illustratie en beeldende kunst aan de Willem de Kooning Academie in eigen stad, maar ontdekte al snel dat de driedimensionaliteit die hij kwijt wilde in zijn schilderijen veel beter tot zijn recht kwam in ruimtelijke objecten.

Zijn werk laveert tussen zware thema’s en een zekere speelsheid en lichtvoetigheid, wat resulteert in vrolijke, kleurrijke schilderingen en objecten met een klein, maar desalniettemin voelbaar duister randje. Deze maakt hij overigens niet alleen voor kunstinstellingen met een grote K, zijn signature style duikt ook regelmatig op in de retail-, product- en designhoek. Van menukaarten tot muurschilderingen, als Smit zich ergens senang bij voelt, gaat hij de opdracht aan.

Smits werk is te vinden in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen, die van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de bedrijfsverzameling van De Correspondent. Bij HIM waakt een van Smits sluipende tijgers boven de hoofdentree aan de Goudsesingel. Het is een van de symbolen en mythologische wezens die een terugkerend thema vormen in zijn herkenbare beeldtaal.

Kijk voor meer info over de kunstenaar op zijn eigen website: www.iwansmit.com of luister hieronder naar de HIM-Podcast met Iwan Smit en door Dore van Duivenbode.