Robert Zandvliet
Stories

Robert Zandvliet

Whoever thinks of a Contemporary Dutch Master pur sang thinks of Robert Zandvliet (Terband, 1970). His painting is now of international importance. It is not for nothing that it is included in extensive collections such as those of the Kunstmuseum Den Haag and the Stedelijk Museum Amsterdam. The work floats between the world of abstraction and figuration; he says he needs one thing to express the other.


Wie denkt aan een Hedendaagse Hollandse Meester pur sang, denkt aan Robert Zandvliet (Terband, 1970). Zijn schilderkunst is inmiddels van internationaal belang en niet voor niets opgenomen in grote collecties als die van het Kunstmuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam. Het werk zweeft tussen de wereld van abstractie en figuratie, hij heeft naar eigen zeggen, het een nodig om het ander uit te drukken.

Voor Zandvliet is de research vooraf net zo relevant als het maakproces en het eindresultaat van een schildering. Hij kijkt naar een doek of naar een muur en stelt zichzelf de vraag: wat speelt er zich af op die vierkante meters die ik te vullen heb? Hoe kan ik mijn idee helder maken voor diegene die ernaar kijkt? Hij vindt dat je altijd vragen moet blijven stellen aan je eigen werk, zodat je telkens een stap verder komt in je eigen ontwikkeling. Dit is een van de redenen waarom hij zichzelf eens in de zoveel tijd volledig herijkt.

Voor de HIM-collectie voltooide Zandvliet afgelopen september zijn muur- en plafondschildering Metropolis Alley aan de Kipstraat-entree van Het Industriegebouw. Het meesterstuk doet denken aan een wandeling in een grote metropoolstad, gevuld met wolkenkrabbers. Wellicht een knipoog naar hoe het stadsbeeld van Rotterdam het afgelopen decennium is veranderd ten opzichte van toen hij er zelf nog woonde? Of schetst het toch een futuristisch beeld van de Maasstad in de (nabije) toekomst?

Kijk voor meer informatie over de kunstenaar op de site van Galerie Onrust of luister naar de HIG-Podcast met Robert Zandvliet en Dore van Duivenbode.

Robert Zandvliet 01
Interview Robert Zandvliet