In gesprek met Femke De Witte
Interviews

In gesprek met Femke De Witte

Interieurarchitect Femke De Witte komt net uit een vrij intense periode waarin ze vooral ontdekte wat ze niet wil. Het laat maar weer eens zien dat een carrière ook een zoektocht kan zijn, een proces van trial and error. “Het moest zo lopen,” zegt Femke, “want het klopte niet. Was ik doorgegaan, dan zou ik veel weg zijn van hier, maar bij HIG voel ik me omringd door de juiste mensen. We steunen elkaar alsof we een team zijn.”

De ontluikende lente past perfect bij Femkes huidige gemoedstoestand: onlangs bleek ze zwanger van haar tweede kindje en inmiddels is ze ook op werkgebied weer in a good place. Als we vragen hoe ze zichzelf als ondernemer zou typeren glimlacht ze: “Ik ben een positief persoon, die altijd de voordelen van dingen inziet en er in principe iedere dag zin in heeft. Ik heb altijd al een creatieve geest gehad en werk graag samen met mensen, maar geniet ook van mijn tijd alleen. Daarom is huren bij Het Industriegebouw voor mij top: iedereen op z’n eigen plekje en toch samen een community. Onze tweede verdieping is echt mijn steun en toeverlaat: er wordt samen geluncht, veel gedeeld, we gaan samen uit eten en zelfs privé delen we dezelfde interesses.”

Vlaamse tongval
Wie Femke spreekt kan niet om haar Vlaamse tongval heen. “Ik ben geboren in Brugge en studeerde in Gent. Daar ben ik blijven plakken voor mijn eerste job. Pas op mijn 27ste ben ik naar Nederland verhuisd, voor de liefde. Ik leerde mijn Nederlandse vriend kennen toen ik nog in België woonde. Drie jaar lang hadden we een langeafstandsrelatie, maar door de financiële crisis stond mijn baan op losse schroeven en omdat mij vriend wel een steady baan had, besloot ik het avontuur aan te gaan. En een avontuur was het, want ik liet alles achter me. Hij woonde in een klein dorpje vlak bij Gouda en ik landde daar als een soort stadse alien; zonder job, want de luxe sector was nog altijd erg uitgehold. Voor wat aanspraak ben ik bij de lokale golfclub gaan werken. Dat was best geinig, want ik leerde in no-time superveel mensen kennen. Maar de stad bleef lonken en toen we een geschikt appartement in Rotterdam vonden zijn we daar ingetrokken.”

Eigen ondernemer
Van de netwerken op de golfclub naar een eigen ontwerpstudio. We vragen hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen? Femke: “Tijdens een weekend met vrienden lieten we elkaar onze schetsboeken zien en ontstond het spontane plan om de meubels die ik had gekrabbeld ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Zowel mijn vriend, die timmerman is, als een bevriende meubelmaker hebben dat aangemoedigd. Zo had ik - met mijn eigen geld en tijd als investering - plots drie meubelstukken gecreëerd: een bankje, een bureau en een kamerscherm. Daarmee gingen we naar interieurbeurzen en tot mijn verbazing werd er vanaf dat moment ook echt naar mijn meubels gevraagd. Ongelooflijk toch,” lacht Femke.

“Al snel volgde een KvK-inschrijving en een aantal verkooppunten. Mensen die mijn meubels als ensemble zagen begonnen voorzichtig te informeren of ik ook ruimtes deed. Ze zeiden: we vinden je stijl leuk, kom je bij ons een project doen? Dat vond ik hartverwarmend en het was een oprechte eye-opener, want in tegenstelling tot met de hand geproceerde meubelstukken verkopen aan liefhebbers, leverde het ontwerpen van een kantoor natuurlijk écht geld op. Het is natuurlijk typerend voor mij dat ik daar gaandeweg achter kwam, zoals je merkt ben ik op commercieel vlak niet de sterkste”, grinnikt Femke. “Gelukkig is de Nederlandse mond-tot-mondreclame heel effectief. Mensen zeggen het hier veel eerder dan in België als ze ergens iets van vinden, goed of slecht. Dat is soms wellicht een tikje confronterend, maar het helpt je dus vaak wel een stap verder. Ik kan nu, na tien jaar Nederland, ook wel met recht zeggen dat ik mondiger en zelfverzekerder ben geworden.”

Van 0 naar 100
Jouw carrièremove escaleerde dus best snel? Femke: “Ja, dat ging vrij rap. Ik had al heel vlot meer dan genoeg werk. Het fijne aan kantoorontwerp is dat veel bedrijven meerdere vestigingen hebben. Neem mijn eerste klant, die bleek tien locaties te hebben. Dat was wel echt een cadeautje, want tot nu toe heb ik voor hen eigenlijk ieder jaar wel een verbouwing gedaan. Zo ging het balletje verder rollen en werd ik via-via steeds vaker gevraagd om projecten te pitchen voor diverse toffe startups. Geweldig natuurlijk, want die denken zo anders na over hun kantoorinrichting dan gevestigde bedrijven.”

“Kantoorgebruik is sowieso heel erg veranderd in de afgelopen tien jaar. Meetings zijn niet langer altijd zittend, mensen werken niet altijd meer op een vaste plek. Personeel wil tegenwoordig bij wijze van spreken met stepjes door hun kantoor kunnen rijden en spelletjes kunnen doen tussen meetings door. Ik heb voor het kantoor van Tikkie zelfs een heuse playground ontworpen.”

Werkproces
Als we Femke vragen om haar werkproces te verwoorden denkt ze even na. “Ik vertaal de identiteit van een merk naar vormgeving, uitgevoerd in kleur, materiaal en vorm. Ik creëer, samen met vaste partijen voor maatwerk, staal- en houtbewerking, meubelmakers, lichtontwerpers en stofleveranciers, een huisstijl in interieurvorm, die bijna altijd gebaseerd is op de bestaande merkidentiteit of cultuur van een bedrijf. Daar stop ik veel van mezelf in, maar er zijn natuurlijk altijd verschillende meningen en het creatieve proces staat gelijk aan dingen toevoegen en schrappen along the way. Er moet nou eenmaal een compromis gevonden worden tussen waar ik voor sta en wat er past bij het bedrijf. In het ideale geval neem ik hun bedrijfscultuur als uitgangspunt en voeg ik daar mijn sausje aan toe. Ik zet graag een vibe neer, meer nog dan een tot in de puntjes uitgewerkte inrichting.”

Signature-stijl
Femke gaat verder: “In mijn werk ben ik rationeel en laat ik dikwijls mijn ‘mannelijke kant’ zien. Dat uit zich in een voorliefde voor een solide grondplan, kloppende ergonomie en goede circulatie. Dat vind ik misschien nóg wel belangrijker dan creativiteit. Mensen denken weleens dat ik iedere dag lekker gordijntjes uitkies, maar zo diep komen we eigenlijk bijna nooit. Het gaat veel meer over het kloppend maken van het lijnenspel en de structuur vormgeven. De snelheid van bedrijfsprojecten laat dat vaak ook niet toe. Er moet geoptimaliseerd worden, dus er is altijd te weinig tijd. Ik denk altijd: dat kán niet in die tijd! En dan moet het toch…”, lacht Femke.

Ze vervolgt: “Mijn stijl kenmerkt zich door strakke zichtlijnen, technisch inzicht en duidelijke routes. Ik ben heel erg van de functies inzichtelijk maken, zonder al te veel franjes. Eigenlijk toch wel een beetje form follows function. Mooi, maar praktisch; altijd. Ik houd er ook van als dingen multifunctioneel zijn, zodat je het op meerdere manieren kunt gebruiken. Ik ben erg van het minimale, geen overdue. Wat ik overigens wel graag toevoeg is een speelse touch in ieder ontwerp. Kleine knipoogjes her en der maken mijn interieurs echt af.”

Wel en niet
Afgelopen jaar leerde Femke beter in te schatten wat wel en wat niet aan haar besteed is: “Ik werd ook veel gevraagd voor het interieurontwerp van huizen, maar ik ben er onderweg achter gekomen dat ik liever met zakelijke klanten werk die mij een gekaderde opdracht geven. Het grappige is dat mede-architect en deskhuurder Pieter Kleinmann, juist alleen maar woningarchitectuur doet. Particuliere klanten trekken zich ieder detail persoonlijk aan en dat is logisch, want ze wonen daar. Ik heb zo’n proces nu een paar keer meegemaakt en wil daar liever meer niet emotioneel bij betrokken raken; dat is echt te intens voor mij. Mijn werk is werk en dat houd ik graag zo. Ik wil niet discussiëren over een plint; ik wil door.”

Femke vervolgt lachend: “Zie, ik ben efficiënter sinds ik mama ben geworden. Ik ben bijvoorbeeld van vijf naar vier dagen gegaan en heb echt geen tijd meer voor geneuzel. Maar toegegeven: ik vind het soms best nijpend dat ik niet meer zo impulsief tot midden in de nacht aan mijn creatieve ideeën kan zitten. Momlife leidt soms tot de vraag of ik er iemand bij moet halen voor de praktische kant. Maar goed, dat vind ik ook heel spannend, dus daar ben ik nog niet.”

Tweesprong
Femke besluit het gesprek met wat overpeinzingen voor de toekomst: “Ik sta voor mijn gevoel een beetje op een tweesprong. Het gaat supergoed met mijn business, maar ik heb ook nog de langgekoesterde droom om samen met mijn vriend ons gemeenschappelijke project Clouds Studio te beginnen: een plek die creatieven kunnen afhuren voor de realisatie van hun project. Het lijkt me zo leuk om een keer iets voor mezelf te ontwerpen en in te richten, in plaats van iets opleveren dat ik nooit meer zie. Fijn om samen met mijn vriend over zoiets te kunnen nadenken, nu nog kijken of we de juiste timing kunnen vinden om ons concept net zo praktisch te vertalen als de kantoorinterieurs van mijn klanten.”

Benieuwd naar wat een interieurarchitect voor jouw kantoor kan betekenen? Femke geeft je alvast drie handige low-key tips om je officeruimte een fijne boost te geven:

1.
Als je de ruimte hebt: creëer hoekjes voor verschillende manieren van werken. Dat motiveert mensen om naar kantoor te komen, prikkelt de zintuigen en draagt bij aan werkgeluk. Denk aan staand vergaderen, akoestische belhokjes, informele overlegzones en een speelse brainstormplek.

2.
Zoek de juiste verhouding tussen harde en zachte materialen. Het maakt dat ‘het plaatje klopt’ en het doet wonderen voor de gezelligheid én de akoestiek.

3. Vergeet de planten niet, want ze maken de ruimte huiselijk en áf. Kies ze in verhouding tot de ruimte en de hoeveelheid daglicht.