New in town - Foodhub Station Bergweg
Interviews

New in town - Foodhub Station Bergweg

Afgelopen herfst verruilde deskhuurder Linda Dammers haar bescheiden werkruimte bij HIG voor een mysterieuze eigen stek van maar liefst 900m2 in Rotterdam Noord. Onlangs verscheen ze weer op onze radar, toen duidelijk werd dat zij, samen met een coöperatie van 11 horecaondernemers, het voormalige Station Bergweg om tot zou toveren tot een waar foodies paradise. We vroegen Linda naar haar plannen en zij vertelde ons waarom het volgens haar absoluut de moeite waard is om vanaf volgende week te komen kijken én proeven.

Had je last van expansiedrift Linda?
Linda lacht: “Niet eens, ik zat bij HIG eigenlijk erg op m’n gemak, lekker bezig met mijn eigen business, terwijl ik aan iedereen die het maar wilde horen vertelde dat ik op dit moment in mijn carrière nog geen eigen horeca-uitdaging wilde aangaan. En toen kwam het telefoontje… of ik eens mee wilde kijken naar een bijzonder pand in Noord? Ik weet nog goed dat er allerlei dingen door mijn hoofd flitsten, van ‘oh neeeee’ en ‘1000 m2, ben je gek’ tot ‘ik wil gewoon een maand naar Bali’, maar natuurlijk kreeg de nieuwsgierigheid de overhand en daar ging ik dan. Het bleek om het voormalige Bergwegstation te gaan, een prachtig gebouw van architect Sybold van Ravesteyn. Ik hoefde het slechts één keer van binnen te zien om te weten dat ik nooit meer zo’n kans zou krijgen; zoiets groots, zoiets unieks. Drie maanden later had ik de sleutel in mijn hand…”.

En wat gebeurde er toen?
“Toen volgde er een krankzinnige periode waarin een concept bedenken, een coöperatie van ondernemers samenstellen, een interieur vormgeven, een verbouwing begeleiden en een openingsdatum prikken elkaar in rap tempo opvolgden. Ik nam de inventaris van de oude Happy Italy over en die was royaal, maar toch moest er veel worden gehakt, geboord, versleept en gesjouwd om de elf ondernemers die samen Station Bergweg gaan vormen van een prachtig eigen plekje te voorzien. Het pand is een gemeentelijk monument in modernistische stijl, dus toffe elementen, zoals de originele stationsklokken, hebben we laten hangen. Van de sleuteloverdracht tot de opening duurde bij elkaar genomen nog geen half jaar. Gekkenwerk eigenlijk, zo in m’n eentje zonder projectteam, maar nu het eenmaal bijna zo ver is heb ik er ook echt veel zin in. Ik kan me ook oprecht geen vetter horecapand bedenken om in te ondernemen dan dit.”

Kun je alvast een tipje van de sluier geven? Wij wandelen volgende week bij Station Bergweg binnen, wat kunnen we dan verwachten?
“Ik verklap nog niet alles”, grinnikt Linda, “maar ik kan wel vast íets vertellen: je komt binnen en belandt meteen in de superfunky tapasbar van DJ Wooldrik (onder meer bekend van Café Marseille en Bar Alaska), die tijdelijk bij ons neerstrijkt totdat hier de opgang naar het dakpark komt. Hij en zijn crew maken er echt één groot feest van! Verderop komt een kleine pop-up keuken, die telkens door een andere ondernemer zal worden gerund. Ben je dan eenmaal echt binnen, dan zie je naast elkaar de urban keuken van Stooges (de smash-burgerbar van Kick Vogel en Jip Boon), een pizzeria die werkt met de oude oven van de Happy Italy en de Kobar van wijn- en speciaalbiergoeroe Kobier. Wat ook erg leuk is, is dat DiepNoord bij ons Bar Pekel opent: een tentje waar je kleine gerechtjes van gepekelde vis kunt eten met een natuurwijntje van de tap. Voor de échte dorst hebben we Eurobrouwers met eigen gebrouwen biertjes en cocktailbar Arc van Maurtis, die je kunt kennen van restaurant Putaine. Achterin hebben we drie kleinere keukentjes. De eerste is Guerrillah Taco’s van Sergio en Julian, die eerst de keuken runden bij Botanero. De tweede wordt gevuld door high-end hotdogbar Chez-Jean. De allerlaatste ruimte van heel Station Bergweg is nog vrij, daar zijn we nu met een paar leuke partijen voor in gesprek. En als klap op de vuurpijl vind je aan de achterkant van het gebouw het croissantjes- en patisseriewalhalla van Le Petitjean. Mooie verzameling zo hè? Het geinige is dat je in elk van de zaken nu al heel duidelijk hun eigen karakter terugziet. En dit is nog maar het begin! Vanaf woensdag kun je bij iedere ondernemer iets bestellen en je vervolgens met je hapjes en drankjes in de grote hal, op de vide, of aan de bar settelen. Richting de zomer wordt alles weer anders, want dan gaan we natuurlijk ook werken met een gevelterras én we gaan het dak op…”

Het dak op? Wordt Station Bergweg dan ook actief onderdeel van het dakpark dat over de hele lengte van de Hofbogen wordt gerealiseerd?
“Jazeker; en het wordt te gek!” Linda kijkt dromerig: “Denk je eens in, dan maak je vanaf Hofplein een heerlijke wandeling door het groen en strijk je bij ons neer voor een koud biertje in de zon, dat is toch genieten?”.

Nu al zin in, maar first things first: wanneer gaat het gebeuren?
“Oja, reality check”, zegt ze. “Laten we inderdaad beginnen bij het begin. Op 17 januari gaan we open, gewoon op een woensdag. Er is geen gekke openingsact of een groot feest, we zetten gewoon de deuren open en vanaf dat moment is iedereen welkom. Er is daarna nog tijd genoeg voor creatieve events en speelse elementen; geloof me, we hebben al meer dan genoeg up our sleeve, want de ruimte lokt dit als vanzelf uit. Maar nee, de opening is gewoon het moment voor onze elf ondernemers om te shinen met hun eigen bubbel aan vrienden, familie en fans. Vanaf de 17e zijn we iedere week van woensdag tot en met zondag geopend en de HIG-community is meer dan welkom.”

Denk je nou: hier wil ik heen? Dat kan dus vanaf deze week; kijk voor meer info op www.stationbergweg.nl of volg de nieuwe foodhub van Rotterdam Noord voor nieuws en events op Instagram.