If HIG's walls could talk | 5 x archifacts
News

If HIG's walls could talk | 5 x archifacts

Het Industriegebouw is niet alleen jouw favo werkplek, vanwege haar bijzondere uiterlijk is deze parel van de Rotterdamse Wederopbouw ook een rijksmonument. Ontdek de fascinerende architectuurgeschiedenis van HIG, van de oprichting tot de meest recente transformatie, in vijf funfacts.

1. Met het bombardement van 1940 werd het grootste deel van Rotterdam centrum in de as gelegd. Woningen, bedrijfsruimtes, publieke gebouwen; alles moest opnieuw ontworpen worden. Kansen te over om het helemaal anders aan te pakken dan voorheen. Zo werden architecten Maaskant en Van Tijen gevraagd om het ontwerp te maken voor een compleet nieuw concept: een bedrijfsverzamelgebouw. Ze lieten zich inspireren door The Merhandise Mart, een gigantisch multifunctioneel pand in Chicago waar een veelvoud van (flexibele) kantoorruimtes zorgde voor een inspirerende werkomgeving met een fijne bedrijvigheid. Voilà: Het Industriegebouw was een feit.

2. Besef je dus eens dat Het Industriegebouw al meer dan 70 jaar bestaat als een coworking space avant la lettre. Zowel de functie van thuishaven voor verschillende typen bedrijven als de modernistische stijl van het gebouw zijn nog altijd even eigentijds; best bijzonder!

3. In 1952 werd er volop geëxperimenteerd met een nieuw bouwmateriaal: gewapend beton. Maaskant en van Tijen waren een van de weinigen die dit combineerden met klassiek Nederlandse bakstenen, een unieke architectuurstijl die bekend kwam te staan als de shaking hands-architectuur. De façade van HIG laat die oorspronkelijke bouwmethode nog altijd mooi zien.

4. Uit een kleurenonderzoek dat we hebben laten uitvoeren door bouw- en historisch onderzoeker Suzanne Fischer is gebleken dat Het Industriegebouw ooit een heel kleurrijk gebouw was. Extra leuk: dit volledige palet is sinds de meest recente transformatie terug te vinden in de panelen in de door Piet Hein Eek ontworpen coworking spaces.

5. Surprise: afgelopen jaar troffen we op de bovenste verdieping het orginele hemelplafond aan onder een systeemlaag. Na een flinke restauratie stralen z'n sterren nu als nooit te voren in hun donkerblauwe 'lucht'.

Wil je meer te weten komen over het gebouw en de bijbehorende kunstcollectie? Het hele jaar door kun je met een professioneel gids op tour door HIG. Meer info daarover vind je hier.