The Times: erfgoed maakt gelukkig
News

The Times: erfgoed maakt gelukkig

We knew it: geschiedenis is goed voor je! Afgelopen week presenteerde The Times een onderzoek van Historic England en het Britse cultuurdepartment waaruit blijkt dat de nabijheid van cultureel erfgoed in je dagelijkse woon- of werksituatie zorgt voor een aantoonbare stijging van je levensgeluk.

De studie werd onlangs uitgevoerd met een slimme tool van de UK Treasury, waarmee er voor het eerst een geldelijke waarde aan erfgoedvoordelen kon worden gekoppeld.

“For the first time we have robust economic evidence that heritage makes a significant contribution to people’s quality of life,” aldus Lord Mendoza, de voorzitter van Historic England.

Verrassend genoeg tonen uitkomsten van de studie allereerst aan dat de waarden vergelijkbaar zijn met natuur en groen in je naaste omgeving. Daarnaast viel het ook op dat je blijkbaar niet eens actief bezig hoeft te zijn met je lokale erfgoed. Alleen al het feit dat je je er dagelijks in of rondom begeeft levert al een boost voor je welzijn op.

De volgende vraag waar de onderzoekers zich op gaan richten is waarom erfgoed zo'n positieve invloed op mensen heeft. Natuurlijk zijn daar al wel theorieën over: "places that we enjoy spending time in reduce feelings of anxiety and stress, and increased feelings of safety,” zegt Adala Leeson van Historic England.

The Times besluit: "The closer you live to heritage sites, the happier you are likely to be".

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest 'm hier.