In gesprek met Madelon Baans
Interviews

In gesprek met Madelon Baans

Madelon Baans huurt een desk in onze Coworking Space. Als je Madelon ziet lopen straalt zij healthy vibes uit, niet gek als je hebt deelgenomen aan drie opeenvolgende Olympische Spelen. We spraken Madelon over hoe ze werk en sport combineert en hoe niet in het zwarte gat van goede voornemens te vallen.

49-voudig Nederlands Zwemkampioen
”Ik ben communicatieadviseur van beroep en specialiseer me in sport en gezondheid. Het zijn uiteenlopende opdrachten die te maken hebben met advies, strategie en de uitvoering daarvan. En ik creëer zowel online en offline content voor bedrijven en schrijf artikelen voor bijvoorbeeld Santé, Run2Day Magazine en hier in Rotterdam voor GERS! Magazine.

Sport specialisatie
Als je op topniveau een sport beoefent zit dat zo in je bloed, dat liet mij in ieder geval niet meer los. Toen ik stopte met zwemmen nam de interesse in gezondheid eigenlijk toe, vooral in die zoektocht van topsporter naar een normaal leven. Wat is dan nu normaal en gezond? Ik had inmiddels mijn studie communicatie afgerond en juist het koppelen van die twee werelden vond ik heel erg mooi.

Gemis
Het is een hele intensieve sport en na de Spelen van 2000 en 2004 heb ik veel sporters de weg zien kwijtraken. Het is ook nogal wat 7 dagen per week trainen en dan opeens niet. Ik heb een fantastische tijd gehad maar ik wist ook dat op dat niveau het tijdelijk zou zijn en dat er een daarna een nieuw plan op de planken moest komen. Maar ik zwem nog wekelijks in mijn vrije tijd en doe nu veel andere sporten.

Best part
De diversiteit. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Omdat ik zoveel diverse klussen doe en ook verschillende opdrachtgevers heb. Naast het normale werk geef ik ook nog sport trainingen, zwem trainingen, en crossfit trainingen. De ene keer werk je aan een strategische klus, bij de bestuurders aan tafel en op zondagochtend sta ik in het zwembad om mensen de borstcrawl te leren. Dat vind ik wel echt het leuke aan mijn werk.

Balance is key
Als je het hebt over goede voornemers: laat die gaan. Het klinkt misschien onaardig maar die werken meestal niet. Waarom zou je wachten tot 1 januari als je ook vandaag of morgen kan beginnen met iets gezonder leven? Want daar gaat het vaak om: mensen leggen zich onrealistische doelen op die moeilijk waar te maken zijn als je ook veel werkt, een sociaal leven hebt etc. Het heeft heel erg te maken met of je iets echt wilt en daar eerlijk tegen jezelf over te zijn. Als je wilt afvallen dan is dat een concreet doel, maar ben je dan ook bereid om 3 keer in de week een uur te sporten en meer groenten te eten? Mensen zijn vaak bang om te falen, maar dat is juist heel menselijk en dat geeft je de kans om echt een eerlijke dialoog met jezelf aan te gaan en te kijken hoe je die patronen kunt doorbreken.

Meer uren in een dag
Dat lijkt misschien zo, maar ik maak gewoon langere dagen. Ik begin vaak om 07:00 uur met werken of nog eerder met sporten. Als ik bijvoorbeeld zo vroeg het Van Maanenbad in duik voel ik me beter en dan kan ik meer uit mijn dag halen.

Extra doorzettingsvermogen
Dat is wel wat je uiteindelijk onderscheidt, de topsporters van de niet topsporters. Dat is niet alleen talent en fysieke bekwaamheid, dat heeft ook heel erg met doorzettingsvermogen te maken. Alleen ik ben er van overtuigd dat iedereen die écht iets wil, het ook kan. Het gaat er alleen om hoe je dat doet, hoe bereid je bent om ervoor te werken, hoeveel tijd je ervoor neemt, en wat voor jou werkt.

Beeld: Titia Hahne
Tekst: Eva Sharo