In de buurt: Giraffe Coffee
Interviews

In de buurt: Giraffe Coffee

Tien jaar Giraffe Coffee, twee jaar de achterburen van HIG en nog altijd een van onze favoriete pitstops voor cafeïne. We spraken content creator en barista Elseline Hokke in een uitgebreid interview en ontdekten hoe haar passie voor koffie en liefde voor mensen samenkwamen aan de Hoogstraat.

“Fietsen en koffie is altijd een goed huwelijk geweest”. Met deze binnenkomer ontvangt Elseline Hokke ons aan de bar van Giraffe Coffee, een van onze favoriete cafeïne-pitstops op loopafstand van Het Industriegebouw. “Denk aan het Italië van vroeger: dat je in een stylish fietspakje met je mooie stalen ros de heuvels in trok en in het eerste het beste dorpje een loeihete espresso achterover tikte, zodat je er weer even tegenaan kon. Het matcht gewoon goed!”

Deze gouden combinatie komt helemaal tot z’n recht bij de bar van Giraffe Coffee, waar je genietend van een specialty bakkie wordt omringd door de fietsmode en bijbehorende gear van de inpandige wielerboetiek Bomba Bomba.

Elseline: “Ik merk dat veel van onze gasten dol zijn op fietsen, maar het fijne is wel dat je er absoluut niet van hoeft te houden om hier te komen genieten van een bakkie. Helemaal niet zelfs, je kunt je hier ook prima thuis voelen zonder er interesse voor te hebben. In een notendop: alle fietsers drinken koffie, niet alle koffiedrinkers fietsen!”

Versterkend effect

Zo’n twee jaar geleden landde Giraffe Coffee met koffiebar en -winkel in de Hoogstraat. Elseline legt uit: “Waarschijnlijk kende je Giraffe stiekem al van allerlei andere plekken in de stad. Iedere keer dat er een giraf op je kopje stond, dronk je koffie van ons. We zijn al zo’n tien jaar actief als Rotterdamse branderij, dus ook veel vertegenwoordigd in de lokale horeca en inmiddels vind je onze koffie zelfs tot in Azië. Dit is onze enige eigen publieke hangout, de plek waar all things Giraffe bij elkaar komen: koffie, bonen, blends, benodigdheden en alle nerdy stuff die een koffieliefhebber zich maar kan wensen.

Eigenaren Leslie en Mark hadden al heel lang de droom om een eigen bar te beginnen. Het grappige was dat hun vriend Arno, eigenaar van onder meer Barrelproof en Calaboose, juist eens iets anders wilde doen dan alleen maar horeca. Zo zijn Giraffe en Bomba Bomba hier samengekomen. Beide zaken hebben een heel eigen, superleuke achterban en evenementenprogramma. Het is gaaf om te zien dat er steeds meer toffe zaken in de straat landen. Zo is Nice een heel fijne toevoeging en is het leuk dat Amada is uitgebreid met No 10 Coffee. Het bijt elkaar allemaal niet, versterkt elkaar alleen maar.”

Started from the bottom

We tellen dus tien jaar waarin Giraffe Coffee langzaam maar zeker een vaste factor werd in Rotterdam en twee jaar waarin het publiek hen nog beter kon leren kennen in een eigen bar aan de Hoogstraat. We zijn benieuwd hoe Elseline bij dit verhaal betrokken raakte?
Elseline kijkt blij: “Ja, dat is een leuk verhaal! Ik ben blij te vertellen dat ik vanaf het allereerste begin bij de koffiebar betrokken ben. Daarvoor ben ik járen bezig geweest als zelfstandig stylist en visagist.

Hartstikke leuk; totdat er een rare plottwist kwam: het was 2019 en ik was dat jaar 40 geworden. Plots had ik het punt bereikt dat ik geen slechte koffie meer wilde drinken, dus verruilde ik in de herfst mijn DolceGusto (ja écht, ik kom van ver), voor een wat professioneler koffiemachientje om eens lekker mee te prutsen. Die ging helaas al snel kapot en uit nieuwsgierigheid ben ik toen zelf gaan sleutelen. Na een week zoeken, zoeken en nog een zoeken had ik uitgevonden dat de pomp defect was. Die heb ik toen zelf gemaakt! Dat heeft bij mij een soort nieuwe passie ontketend, dus voor ik het wist schuimde ik heel Marktplaats af op zoek naar kapotte koffiemachines; mijn héle huis stond vol.

Ondertussen kwam ik regelmatig in de branderij van Giraffe Coffee, want ik was vaak in de fotostudio daarnaast aan het werk. Ik kende die gasten dus al jaren en voelde me er altijd erg thuis. Alles kwam samen toen Leslie me vertelde dat ze een koffiebar zouden openen. Ik flapte er spontaan uit: daar wil ik werken. Toen Leslie vroeg of ik serieus was, zei ik: ja ik denk het wel eigenlijk! En zo geschiedde… Started from the bottom, now we’re here.

Koffiecommunity

Of het haar bevalt hoeven we de stralende Elseline eigenlijk niet te vragen: “Ik had nog nooit in de horeca gewerkt, laat staan in zo’n specifieke branche. Mijn coffee-nerdmodus moest aan, ik moest heel veel bijleren en in het begin ook echt bijkomen van alle prikkels na het werken op de vloer. Maar de dag dat we de koffiebar openden was ik er en ik ben er nog steeds, dus wat kan ik zeggen? Ik heb echt nog geen dag spijt gehad, want het is een feest om hier te staan!

Ik geniet er zo van om de zaak in twee jaar tijd te zien groeien en bloeien tot een een plek met een heel eigen community. Waar ik het meest trots op ben is toch wel dat Giraffe nooit alleen maar koffie is; het is altijd koffie plus. We zijn in voor een praatje, altijd klantgericht en we werken er hard voor om de mooie groep mensen die hier vaak komt te leren kennen en te weten wat hen bezighoudt. Zo hebben we een buurman waar we veel contact mee hebben, ben ik met een van onze vaste gasten naar een theeceremonie in Delft geweest en ga binnenkort met iemand die hier vaak komt naar restaurant Rotonde.

En dat is niet alleen bij mij zo: elk van onze 10 collega’s heeft zijn eigen karakter dat weer andere mensen aantrekt. En ook bij de vaste gasten onderling is de vibe goed. Het allerleukste vind ik het als zij met elkaar connecten: even een praatje maken, recepten uitwisselen, elkaar vragen waar ze mee bezig zijn. Dat is zo lief en het voelt heel geborgen. Het is de reden dat ik hier sta: de mensen!”

Seniors in de branche

Giraffe ontstond doordat de enthousiaste koffieliefhebbers Marc Jordaan en Maarten van der Jagt hun krachten bundelden. Al snel toverden ze een loods in Schiebroek om tot branderij, sloot Leslie Vreugdenhil aan en voordat ze het wisten waren ze 10 jaar verder. Zo’n jubileum is best wel bijzonder in specialty coffee-land, helemaal in Rotterdam, waar de hype relatief laat op gang kwam.

Elseline: “We zijn wat dat betreft een van de seniors! Maar we gaan nog lang niet met pensioen, dus zijn we met allerlei moois bezig voor de toekomst. Dichtbij huis verhuizen we na de zomer naar een nieuwe branderij. Dat wordt een veel ruimere plek dan we nu hebben, met grotere branderij, flinke kantoorruimtes en voldoende plek voor allerlei koffietrainingen. Ook hebben we aan de Hoogstraat onze Academy, waar je als particulier terechtkunt voor diverse SCA-trainingen, maar ook voor een thuisbaristaworkshop, filterkoffieworkshop of een latte artworkshop. We doen er ook horecatrainingen en groepsworkshops, bijvoorbeeld met de horecaopleiding van Zadkine. Dan komen al die kids hier gezellig op training.

Naast alles in eigen stad, zijn we de Europese markt aan het verkennen door koffiebars en -events te zoeken waar we kunnen aanhaken. Ook willen we de zakelijke tak uitbreiden, want bedrijven kunnen bij ons terecht voor een mooie package deal: we regelen de apparaten, de koffie, stellen op verzoek zelfs een signature blend met je samen. Ten slotte trainen we je personeel om met dit alles te werken. Genoeg moois op de planning dus!

Eindeloze mogelijkheden

Ondertussen blijft team Giraffe aan de Hoogstraat dagelijks tientallen Rotterdammers en toeristen opvoeden op koffiegebied. Elseline vertelt: we maken speciality coffee toegankelijk voor iedereen. Je kunt heel snobistisch over dingen doen, maar ons motto is: we gaan uitvinden wat jij lekker vindt en hebben we dat bereikt, dan is dat top! Een goede manier hiervoor is een koffieflight aan onze bar. Je krijgt dan drie espresso’s van drie verschillende origines met een uitleg van ons. Zo kun je goed proeven waar jouw smaak naar uitgaat en vervolgens kun je in die hoek gaan zoeken als je koffie koopt voor thuis. We maken vier blends en hebben doorgaans zo’n 8 singles, dus voor ieder wat wils. En als je eenmaal aan de bar zit, kun je ons natuurlijk ook meteen van alles vragen en live al het gekoffie-nerd van het personeel volgen.”

Elseline vervolgt: “Kijk iedereen weet dat wijn een wereld op zich is. Van koffie weten mensen dat er lekkere en minder smakelijke varianten zijn, maar ze weten niet dat het minstens zo’n verfijnd proces is als wijn- of whisky maken. Het begint er al mee dat koffie fruit is, we zeggen koffieboon, maar eigenlijk is het een bes. Wist je dat? Je kunt superveel verschillende tonen uit een koffie krijgen door te spelen met de boon, de branding, de zetmethode, de doorlooptijd en hoeveel gram koffie je gebruikt. Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos.”

Wist je dat?

- Giraffe Coffee dagelijks een heel fijn ontbijtje aanbiedt? Je krijgt een croissantje met boter en jam, granola met yoghurt en fruit, een jus d’orange en een koffie of thee naar keuze voor maar € 7,50. Elseline: “dit is echt top voor mensen die in de buurt werken, want waar je voor een koffieflight echt de tijd moet nemen, kun hier heel snel een drukke dag mee starten”.

- Er heel veel verschillende zetmethoden bestaan en je die bij Giraffe allemaal uit kunt proberen? Elseline: “De Aeropress, de Gabi Master, de Kalita, we laten je ze allemaal graag zien en proeven. Vraag ons om een pour over (filterkoffie) met een bepaalde methode en dan gaan we ‘m voor je maken. Het leuke hieraan is dat deze koffies zacht smaken, maar ze je echt een rotschop geven om je dag optimaal te beginnen!”


Fotografie: Michèle Margot