Nieuw in de buurt: koffiebar nice
Interviews

Nieuw in de buurt: koffiebar nice

Poëtische namen, nuchtere gasten: we hebben het over Jeremaine Semil en Benjaro Hitipeuw, samen eigenaar van de zonnigste corner hangout van het Hoogkwartier. Perfect gebrande koffie en zorgvuldig uitgebalanceerd lekkers in een eenvoudig, maar doordacht interieur. Bij koffiebar nice zit het ’m in de details of, zoals Jeremaine en Ben zeggen: “Hier komt alles samen!”

We verlaten Het Industriegebouw via de Goudsewagenzijde en staan nog geen minuut later binnen bij nice aan de Hoogstraat.Koffie?”, vraagt Benjaro stralend. Lekker, want naast luisteren willen we natuurlijk ook proeven. We nemen plaats aan de grote tafel op een funky bankje van het duurzame Schiedamse atelier Plasticiet en Jeremaine steekt van wal: “Al iets langer dan 20 jaar ben ik bezig als dj, producer, programmeur voor clubs als Now&Wow en Superdisco, voor festivals als S’Oranje en ook met ID&T heb ik heel wat dingen gedaan. Daarnaast heb ik drie kids van twaalf, vier en twee jaar, dus ik leid best wel een druk leven.” En toen dacht je, ik ga ook nog een koffiebar beginnen? Jeremaine lacht: “Ja, dat kwam dus eigenlijk een beetje op mijn pad doordat ik in contact kwam met Ben.”

Benjaro haakt in: “Toen ik ging werken ben ik de horeca ingerold en daar ben ik blijven hangen omdat ik heel jong vader werd. De branche bleek ideaal omdat ik ’s avonds veel uren kon maken, maar overdag tijd met mijn gezin kon doorbrengen. Zo’n acht jaar geleden verhuisde ik naar Rotterdam en raakte ik betrokken bij de overgang van café Blender naar het huidige Supermercado. Daar leerden Jeremaine en ik elkaar kennen. We raakten aan de praat nadat hij terugkwam van een weekendje weg.”

Inspiratie
Dat praatje bleek de start van iets moois. Jeremaine: “Ik houd van tripjes maken en elk moment dat ik pakken kan, ga ik er even tussenuit. Omdat dat vaak maar korte weekenden zijn, ga ik vaak naar plekken als Londen, Parijs, New York of Berlijn. En overal waar ik kom, zoek ik graag de kleine, onafhankelijke koffietentjes op. Daar ga ik me dan zitten verbazen en genieten van hoe het er daar aan toegaat en alles reilt en zeilt. Het zijn bijna altijd van die plekken die naast de horeca- ook een buurtfunctie vervullen. Of het nou in Williamsburg is in New York of in Shoreditch in Oost-Londen, een goede koffiezaak speelt vaak een centrale rol in het sociale leven van de wijk.”

Benjaro: “Op het moment dat Jeremaine en ik hierover aan de praat raakten, was hij net terug van een weekend in Parijs en hij vertelde super-enthousiast over een zaakje waar hij had gezeten. Hij zei: Ben, zoiets zou ik wel willen openen. Toen klikte er iets bij mij, want ik wilde eigenlijk al tijden iets voor mezelf beginnen. Het idee voor nice was geboren en vanaf dat moment ging het heel snel.

Thuisgevoel
We vroegen ons af wat jou precies triggerde toen je in dat zaakje in Parijs zat, Jeremaine. Wat deed je beseffen dat je zoiets ook wel graag zou willen? Jeremaine hoeft niet lang na te denken: “Ik werd opeens overvallen door het inzicht dat een gezellig koffiezaakje op de hoek een plek is die voor iedereen toegankelijk is, waar echt iedereen kan komen. Kijk, wij hebben nu best wel een duidelijke smaak neergezet in onze zaak, maar ik hoop dat we de drempel wel laag houden, want we zouden dus heel graag zien dat iedereen die het tof vindt dat wij hier zijn geland, zich vrij voelt om hier binnen te lopen.”

Benjaro: “Helemaal mee eens, en dat is meteen een van de redenen dat we zijn neergestreken in dit stuk van de Hoogstraat. Het is hier echt een buurtje en we hopen dat we daardoor echt een community opbouwen; een vaste groep mensen die hier lekker hun krantje komen lezen of een bakkie komen halen voordat ze naar kantoor gaan. Het is niet de hoofdstraat in het centrum, maar naar onze mening vind je de verrassing ook nooit daar, die zit altijd verstopt in de zijstraatjes. Na weken merkten we al dat buurtbewoners kwamen polsen wie we zijn en hoe we hun wijk kwamen verrijken. Ook zien we nu al dat als er op dinsdag markt is, er veel oudere dames en heren binnenkomen. We hebben zelfs al een buurtbewoner gehad die ons bedankte dat we er zijn, dat is toch lief?”


It’s a vibe
Toen de jongens de sleutel van het pand eenmaal in handen hadden, bleek de verbouwing wat langer te duren dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Benjaro: “We dachten dat duurt een maandje, komt helemaal goed, maar toen we eenmaal met het sloopwerk bezig waren, hadden we de vibe goed te pakken. Toen hebben we de tussenmuur naar de keuken eruit gehaald, zodat de zaak optisch veel groter en lichter werd. Ook hebben we een voorportaal voor de wc gemaakt en een complete keuken geïnstalleerd. Je ziet nu veel beter dan voorheen dat het eigenlijk best een bijzonder jaren vijftig hoekzaakje is. Kijk maar eens naar de unieke architectuurelementen, zoals die zwevende kolom die uit de raampartij breekt. Dat specifieke hoekje hebben we ook, heel abstract, laten terugkomen in ons logo. Verder is die onder andere gebaseerd op een kunstwerk van Matisse, de grondlegger van het fauvisme. Deze stijl wordt gekenmerkt door z’n fel contrasterende kleuren zonder enige overgang ertussen. Dit doet denken aan de samenwerking tussen Jeremaine en mij. Je merkt, ik houd erg van symboliek en culturele referenties…”

Jeremaine lacht: “Zo is ook de naam van onze zaak ontstaan; vier is Bens lucky number. Het woord nice heeft vier letters, een zekere mate van rondheid en toegankelijkheid én het woord draagt natuurlijk hele positieve vibes. Toen we in het begin onze vrienden vertelden dat we een eigen zaak gingen openen, reageerde de een na de ander met: ‘nice’ en dan schoten we vanbinnen in de lach. Het logo bestaat verder uit vier delen, dat is ook een knipoog naar de vier pijlers van de zaak: wij en onze vrouwen. Zij helpen ons namelijk enorm bij wat we proberen neer te zetten.”

“En wat we hier proberen neer te zetten,” vervolgt Benjaro, “draait in de basis om het bij elkaar brengen van de dingen die wij zelf heel nice vinden en ze een podium geven op een plek waar we zelf graag zouden komen. Of het nou design is, muziek, koffie of goed eten, we hebben over alles goed nagedacht en geselecteerd wat wij het tofst vonden. Dat kan hier allemaal samenkomen.” Ben lacht om zijn eigen marketingtalk: “Kijk, wij zijn gewoon guys van hier, dus we hopen dat de mensen die hier komen onze keuzes ook waarderen, zich laten verrassen door onze selectie, zich welkom voelen en nice als een verlengstuk gaan zien van hun eigen huiskamer. Voel je vrij om lekker in de vensterbank te zitten, gebruik je kruk als tafeltje, pak een stoel en verkas naar de middagzon op het terrasje op de hoek. Het is hier allemaal oké, zolang je het naar je zin hebt. Chillen on the block, dat is wat we willen.

Op de kaart
Wat maakt jullie menu bijzonder? Jeremaine kijkt trots: “Heb je even? We werken met specialty koffie van Bonanza uit Berlijn én van lokale roastery A Matter of Concrete (A.M.O.C.) die gevestigd is in de Van Nelle Fabriek. Met zulke gepassioneerde mensen willen we werken en hun producten introduceren we graag bij klanten die ze nog niet kennen.”

Benjaro vult aan: “Bij de koffie serveren we wisselende baked goods. Zo serveren we nu een citroen-maanzaadcake, bananenbrood met walnoten en een chocolade-ganachecake met karamel en pecannoten, allemaal huisgemaakt door mijn vrouw en moeder. Dat persoonlijke maakt het extra leuk als het goed wordt ontvangen. Van woensdag tot en met zaterdag serveren we verse croissants en andere pastries, die zijn van Aap Noot Brood een kleinschalige bakkerij in Delfshaven. Tot zover de voorkant; aan de achterkant hebben we een kleine keuken waar onze Daud Tomasila krankzinnig lekkere sandwiches maakt. Wij kennen elkaar al meer dan dertig jaar en hij is echt een smaakmeester. Hij heeft vier sandwiches voor ons ontwikkeld: een open faced brioche met scrambled eggs op radicchio, met huisgemaakte chili-olie en parmezaan. We hebben een mushroom melt op briochebrood, een chicken sandwich met halloumi en kamangipesto en een portobello-sandwich met whipped dragonricotta en hazelnoten. Verder is er nog een linzen-pompoensalade met miso-kokosdressing en een granolabowl op basis van amandelkwark met bakbanaan, suikerbanaantjes en kokos. Niet al te veel keuze, maar wát er uit de keuken komt, is wel echt doordacht, hedendaags en wisselt met de seizoenen. Om de balans in alle gerechten te creëren hebben we écht heel veel geproefd. En we stoppen ook niet, want we wisselen door en komen zo nu en dan met de nodige special. Alles is hier op te drinken en eten, maar ook to go mee te nemen. Naar kantoor, naar het parkje, naar de speeltuin of de metro in.

Degelijk en duurzaam
Klein zaakje, kleine kaart, maar bij nice zit het hem allemaal in de details. Van de kleine grapjes in het interieur (denk: een mixerkom als plantenpot) tot aan het met een Sabine Marcelis-spiegel afgewerkte toilet. Jeremaine: “We nemen alles met een knipoog, want onze kids houden ons vrolijk en jong, maar nemen stiekem ook best een hoop serieus. Zo hebben we allebei een hekel aan horeca waar de wc slordig is. Waarom zou je daar nou geen aandacht aan besteden?” Zo kwam het dat ze op de allerlaatste dag voor de opening op hun knieën de toiletvloer hebben geverfd, toch niet netjes genoeg. Die zorgvuldigheid strekt zich uit in hun kaart én in hun gastvrijheid. Benjaro: “Neem nou duurzaamheid: we pretenderen niet volledig groen te zijn, maar maken waar mogelijk wel duurzame overwegingen. Zo hebben we veel vega-opties, rekenen niets extra’s voor plantaardige melk en zie je het ook terug in onze packaging. Het is gewoon een andere mindset of je alleen maar gehaktballen en steaks op de kaart zet, of drie vega-sandwiches en één broodje kip. Je moet er wel voor openstaan natuurlijk. Jeremaine: “Het is ook een kwestie van nieuwe dingen leren kennen. Het fijne is dat wij ons hele horeca-leven al heel veel hebben mogen leren en nu kunnen we het allemaal samenbrengen op onze eigen plek, dat is heel tof, maar ook een uitdaging. Daarom staan we er ook graag zelf, zodat we kunnen zien of het werkt en zodat we een band met onze gasten kunnen opbouwen. Niets is namelijk fijner dan een barista die precies weet wat je graag bestelt, toch?”

Zin in koffie en baked goods? Dinsdag tot en met vrijdag staan Benjaro en Jeremaine vanaf 08:00 uur voor je klaar achter hun prachtige La Marzocco en maken ze met veel liefde je favoriete koffie klaar. De keuken van nice is iedere woensdag tot en met zondag van 11:00 tot 16:00 uur geopend. Of je er nou in het zonnetje gaat zitten of iets meeneemt naar kantoor, het is wat ons betreft absoluut de moeite waard om tijdens je rondje door de buurt kennis te maken met deze sympathieke boys en hun fijne zaak.