In gesprek met Ruben van by Jarmusch
Interviews

In gesprek met Ruben van by Jarmusch

Breakfast diner by Jarmusch bestaat één jaar in Het Industriegebouw!

Voor velen in ons gebouw (en daarbuiten) is ontbijten by Jarmusch een heilig begin van de dag. Nergens kan je zo makkelijk je gerecht customizen als bij deze breakfast diner. Afgelopen jaar spraken we met oprichter Ruben Venema voor onze HIG Society Paper over wat hij precies voor ogen had met by Jarmusch. Nu, één jaar later waren we benieuwd hoe het ervoor staat met zijn geesteskind en wat de plannen voor de toekomst zijn.

Een Canadese jongen opent een breakfast diner?
‘’Er zit een echte filosofie achter ons concept die verder gaat dan alleen goed eten. Voor de opening was mijn streven dat in de horeca werken weer een vak wordt. Vaak denken mensen nog dat het alleen maar een bijbaantje is en het is juist zo’n belangrijk onderdeel van buiten de deur eten. In Nederland mag je van geluk spreken als een ober je een beetje fatsoenlijk behandeld en dit is iets waar by Jarmusch echt in wilt uitblinken. Dat doel hebben we zeker behaald, maar dat neemt niet weg dat het een uitdaging is om onze gasten kennis te laten maken met onze werkwijze. We zullen je altijd begroeten en soms zijn mensen dat niet meer gewend en lopen doelgericht op een tafeltje af en worden dan haast overdonderd door onze service with a smile. Ons doel verliezen we niet uit ogen; we strijden ervoor om de typische Nederlandse standoffishness om te toveren in gezelligheid.’’

One year of breakfast
‘’De drukte neemt nog steeds toe en elk compliment wordt serieus genomen maar elke klacht nog serieuzer. Wat heel bijzonder voor ons is is dat we deze zomer samen met onze buurman Alfredo’s Taqueria van de expeditiestraat een gezamenlijk tropisch terras hebben kunnen maken. Een buitenruimte is iets wat bijna geen enkele diner heeft.’’

Wat is jouw breakfast staple?
‘’Twee eieren sunny-side up, bacon en hashbrowns.’’

Shit, we’ve got a regular!
‘’Het allerleukste is toch wel dat we een vaste klantenkring hebben ontwikkeld. Langzaam begin je elkaar te herkennen, onthoud je de gerechten en maak je een praatje met elkaar. Hieruit ontstaan ook samenwerkingen! Op ons verjaardagsfeestje (vrijdag 20 juli vanaf 17:00 uur) en ook de vrijdagen daarna komen twee vaste gasten zelfs achter de draaitafels staan.''

You get a Jarmusch, you, you, you!
‘’Onze droom is natuurlijk om elke stad een by Jarmusch cadeau te doen en Rotterdam als flagship diner te behouden.''

Fotografie door Ruben Hamelink