BIG TALK met Madeleijn van den Nieuwenhuizen (uitverkocht)
News

BIG TALK met Madeleijn van den Nieuwenhuizen (uitverkocht)

HIG presenteert BIG TALK! In deze nieuwe eventserie gaat Het Industriegebouw vier keer met bekende sprekers de diepte in op het gebied van ondernemerschap. Van serious business en pittige discussies tot een speelse filmavond: mis het niet.

In deze eerste BIG TALK neemt rechtshistoricus, mediacriticusen Zeikschrift-fenomeen Madeleijn van den Nieuwenhuizen (1991) ons speciaal voor Internationale Vrouwendag mee in het thema ondernemerschap vs. emancipatie. Hoe staat het ervoor met vrouwelijk ondernemerschap, wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en wat valt er nog te winnen?

Emancipatie?
Voor de wet zijn we allemaal gelijk, toch? De dagen van gedwongen ontslag wanneer vrouwen huwden liggen achter ons, dochters worden niet langer overgeslagen in de erfenis, vrouwen zijn niet langer bij wet ‘handelingsonbekwaam’ wanneer ze trouwen. Zwangerschapsdiscriminatie is bij wet verboden, inkomsten van vrouwen worden niet langer dubbel belast en de overheid stimuleert emancipatie en gelijkheid. Meer vrouwen dan ooit zijn financieel onafhankelijk!

En toch… kunnen we stellen dat er sprake is van radicale (kansen)gelijkheid tussen vrouwen en mannen? Op de arbeidsmarkt, in het ondernemerschap, in de taakverdeling thuis? Waarom staan er eigenlijk vooral nog altijd vrouwelijke modellen in de self-made miljonair lijstjes van de Quote? En is het nou eigenlijk terecht of juist denigrerend om te spreken van ‘deeltijdprinsesjes’?

Hoewel er de afgelopen decennia grote winsten zijn geboekt op het gebied van gendergelijkheid, blijft een aantal zaken hardnekkig. Van serieus worden genomen als vrouwelijk ondernemer en het inrichten van gelijkwaardig ouderschap tot subtiele én ernstige vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer - we zijn er nog niet. Madeleijn van den Nieuwenhuizen plaatst de huidige staat van vrouwelijk ondernemerschap, arbeid en emancipatie in de lange lijn van de geschiedenis. Samen met het publiek trekt ze het vraagstuk telkens opnieuw naar het hier en nu.

BIG TALK met Madeleijn van den Nieuwenhuizen
8 maart 2024 | 17:00 - 19:00
Het Industriegebouw | Goudsesingel 66
Tickets kosten € 16,- en koop je hier.
Drankjes aan de bar - Let op: pin only

Over Madeleijn
Madeleijn werkt als Fulbright promovendus aan de City University of New York, waar ze onderzoek doet binnen rechtsgeschiedenis. Ze beheert sinds 2016 het Instagramaccount Zeikschrift (79K), waarop ze misstanden in de Nederlandse media aan de kaak stelt, zoals desinformatie en genderstereotypering. Ze werkt aan een grootschalig oral history onderzoek naar emancipatie, huwelijksrecht en handelingsonbekwaamheid in de twintigste eeuw, waarvoor ze met meer dan driehonderd 80-plussers sprak over hun levens en het thema gender.

Vorig jaar verscheen haar boek Leven en laten leven: een gedachtewisseling over abortus en zelfbeschikking. Ze reflecteert daarin op de afschaffing van de legale abortus in de Verenigde Staten, en analyseert het discours over abortusrecht in Nederland.

Madeleijn schrijft onder meer voor NRC en De Volkskrant en is regelmatig te gast bij radio- en tv programma's. De Opzij riep haar uit tot een van de tien meest invloedrijke mediavrouwen. Het Ministerie van OCW nomineerde haar voor de Joke Smit Aanmoedigingsprijs voor haar schrijven over feminisme en emancipatie. En nu heeft Het Industriegebouw de eer om haar op Internationale Vrouwendag te gast te hebben voor een stevige talk!