When in doubt, pour one out met Rutger van Bar Cult
Collabs

When in doubt, pour one out met Rutger van Bar Cult

In deze column delen Rotterdamse kenners hun overpeinzingen over de toekomst van wijn met de HIG-community. We trappen de reeks af met Rutger van de Pol.

"Als eigenaar van natuurwijnbar Cult is mijn hoop uiteraard dat er meer en meer goede natuurlijke wijn wordt geschonken in onze stad. Naar mijn mening loopt Rotterdam, wereldstad als het is, daar namelijk nog wel een beetje in achter. Gelukkig kent de Maasstad steeds meer jonge, creatieve horecaondernemers die het plezier inzien in het schenken van dit soort wijnen.

Mijn voorspelling is dan ook dat het met mijn wens voor meer kwaliteitsplekken wel goed gaat komen. Kijk maar naar het geweldige Diepnoord, het pas geopende Café Kiem, de met een groene Michelinster gewaardeerde buren van Het Industriegebouw, namelijk Restaurant Rotonde, en natuurlijk bij onszelf in Bar Cult.

Bij dit soort ondernemingen komen ook vaak gasten die een wat meer nieuwsgierigheid tonen in experimenteel eten en drinken, iets dat naar mijn mening soms wel een beetje mist in onze Hollandse eetcultuur. Ik hoop dat deze toffe doelgroep in Rotterdam en Nederland de komende jaren steeds groter zal gaan worden.

Daarentegen mogen trends als een high wine, sterrenchefs die Wagyu-kapsalons serveren met dikke, dure flessen erbij en all you can eat zaken met industriële huiswijn van mij allemaal de prullenbak in. Laten we in plaats daarvan met z’n allen meer Champagne drinken. En dan niet alleen met oud en nieuw, nee, het hele jaar door!

Mijn tip voor het naderende terrasseizoen is een beetje een gekke, maar het werkt wel: Lambrusco met Cola. Het is een speels en heel 's zomers drankje, dat in Nederland vrij onbekend is, maar in andere landen vrij veel wordt gedronken. Het heeft daar dan ook vaak een ‘officiële’ naam, zoals Calimocho in Spanje en - ja ja - Cold Pussy in Duitsland. Dit maffe glas is misschien wel een metafoor voor hoe ik naar wijn kijk: natuurlijk is het leuk om zeldzame of dure exemplaren te proeven, maar het hoeft helemaal niet altijd te serieus te zijn. Hoe gekker, hoe leuker!"